אנדומטריוזיס
- Pawan Chaudhary
- 27 בפבר׳ 2024
- זמן קריאה 3 דקות
אנדומטריוזיס (Endometriosis) היא מחלה גניקולוגית כרונית, אשר פוגעת בלפחות אחת מעשר נשים בגיל הפוריות (כ- 10-15% מהנשים) ומאובחנת באיחור של 12 שנים בממוצע.
המחלה נוצרת כאשר תאים דמויי רירית הרחם (אנדומטריום) גדלים מסיבה שעדיין אינה ידועה מחוץ לרחם ויוצרים דלקות, נגעים, ציסטות והידבקויות אשר גורמים במקרים רבים לכאבי אגן, בטן וגב קשים ולעיתים משתקים. רוב הסימפטומים מחמירים בזמן הביוץ או הוסת.
תסמינים של אנדומטריוזיס יתחילו לרוב כבר בגיל הנעורים, לעיתים מהוסת הראשונה.
התלונה השכיחה ביותר באנדומטריוזיס הינה כאבים.
תסמינים נפוצים נוספים הם בעיות עיכול, עילפון והקאות בזמן וסת, קשיי פוריות, כאב בזמן יחסים, דימום מוגבר בוסת או דימומים בין הוסתות ועוד.
לעיתים המחלה יכולה גם להיות א-סימפטומטית לחלוטין, אך עדיין להתפתח ולגרום נזק לאיברי האגן, שללא אבחון עלול להיות בלתי הפיך.
יצירת מודעות למחלה היא דבר חיוני, ואבחון מוקדם יציל איכות חיים, פוריות, איברים פנימיים ושנים של סבל נפשי ופיזי לא יתואר.
למחלה יש צורות שונות של ביטוי, תסמינים שונים ומגוונים ונטייה להיות חמקמקה וקשה לאבחון. מתוך כך-חשוב שתלכי לרופא.ה המתמחה בטיפול אנדומטריוזיס.
בפגישה הרופא או הרופאה ייקחו את ההיסטוריה הרפואית שלך, ישאלו לסימפטומים מהם את סובלת, יערכו לך בדיקה גינקולוגית מקיפה וכן אולטרסאונד וגינלי (בכפוף להסכמתך). לרוב, גם אם לא נמצאו נגעי אנדומטריוזיס באולסטראונד בבדיקה זו, רופא.ה מיומנ.ת מספיק יוכלו לזהות האם מדובר באנדומטריוזיס ולהמליץ לך על טיפול הולם.
כחלק מתהליך האבחנה, לעיתים ישלחו אותם לבדיקת אולטרסאונד ייעודי – בדיקת אולטרסאונד ארוכה ומקיפה יותר הנערכת בידי מומחית עם מכשור מתקדם ומיומנות גבוהה בזיהוי המחלה, וכן לבדיקות נוספות, כמו MRI (לעיתים מומלץ לעשות MRI בפרוטוקול מיוחד ורק בבתי חולים מסוימים), גסטרוסקופיה, אולטרסאונד כליות ודרכי שתן ועוד.
אנדומטריוזיס ורפואה משלימה
בהתחשב ביעילותם המוגבלת של הטיפולים הקונבנציונליים לטיפול באנדומטריוזיס, הטיפולים המשלימים ואורח החיים המותאם הם גורם מפתח בשיפור התסמינים.
קיימים היום מגוון טיפולים משלימים, פרא-רפואיים או פסיכולוגיים שיכולים לסייע בהתמודדות עם אנדומטריוזיס:
רפואה סינית, צמחי מרפא, תזונה מותאמת, רפלקסולוגיה, עיסוי רחם, פיזיותרפיה לרצפת האגן וטיפול רגשי.
רפואה סינית ודיקור סיני
הטיפול באמצעות דיקור סיני עוזר לנשים עם אנדומטריוזיס להפחית את הכאבים במהלך החודש, במהלך הווסת, את עצמת הכאב ואת התדירות של הכאבים, להפחית את הסימפטומים הנוספים באזורים שהאנדומטריוזיס פוגע כמו שלשולים, נפיחות בבטן וכאבי בטן כשהנגעים מתמקמים במעי הגס, או כאבים במתן שתן כשהאנדומטריוזיס ממוקם בשלפוחית השתן ועוד.
בנוסף, הטיפול בדיקור הוכח כיעיל להגדיל את סיכויי הפריון במהלך טיפולי הפוריות.
הטיפול כולל החדרת מחטים דקות במיוחד, חד פעמיות וסטריליות אל נקודות שונות בגוף, אשר לכל אחת מהן השפעה אחרת ומשמעות שונה בטיפול בתסמינים השונים.
הטיפול מתמקד באיזון המערכת ההורמונלית, חיזוק ואיזון פעילות של המערכת החיסונית, הפחתת דלקת, הפחתת סטרס בגוף, שיפור זרימת הדם אל האגן והרחם, ושיפור תפקוד מערכת העיכול והשתן.
פעילות גופנית
פעילות גופנית מתאימה חשובה ביותר ויש לה יתרונות רבים. היא מניעה את הדם, משפרת זרימת חמצן לרקמות הגוף (מפחית כאב ודלקת) מסייעת לאיזון הורמונלי, מאזנת את פרופיל השומנים בדם, משפרת את מצב הרוח, מפחיתה מתח, משחררת אנדורפינים אשר מסייעים להפחתת כאב, משפרת תהליכי ספיגה ועיכול, מחזקת את מערכת החיסון וכד'. מחקר אחד מצא כי פעילות גופנית סייעה בהפחתה של 75 אחוז בעוצמת הסימפטומים של אנדו' בהשוואה לנשים שלא התאמנו כלל.
סוגי פעילות גופנית אשר הומלצו בידי חולות כוללים שחייה, הליכה תוך נענועי אגן, ריקודי בטן, פילאטיס מכשירים, יוגה ויוגה נשית.
תרגולים אלו גורמים להרפיה ותחושת ביטחון, הקשבה ותשומת לב אמפתית לאזורים המכווצים והנוקשים, תרגילי נשימה ומתן מרחב לרגשות שעולים בשלבי התרגול השונים. התרגול מאפשר הורדת רמות מתח ודחק, משפר את זרימת הדם לאזור הבטן והאגן, משפר את התנועתיות, ומעלה את החיוניות. התרגול יכול לשמש את האישה בכל זמן ובכל מקום ויכול ללוות אותה גם מחוץ לזמני השיעור.
פיזיותרפיה לרצפת האגן
אנדומטריוזיס מלווה לעיתים קרובות במתח וכיווץ של שרירי רצפת האגן. מתח זה יכול לגרום לכאבים בכלל, ובפרט להוסיף לכאבים מהן סובלות נשים עם אנדומטריוזיס במהלך קיום יחסים. פיזיותרפיה של האגן מסייעת להרפיית שרירי רצפת האגן באופן פנימי וחיצוני תוך מגוון טכניקות, ונשים רבות מדווחות על הקלה בתסמינים בעקבות הטיפול, בעיקר בהקשר של כאבים בעת קיום יחסים.
טיפולים פיזיים נוספים שיכולים לסייע הינם אוסטאופתיה והידרותרפיה.
רפלקסולוגיה
רפלקסולוגיה הינה שיטת טיפול במגע, לפיה איברי הגוף משתקפים בכפות הרגליים. ע"פ הרפלקסולוגיה, עיסוי ומגע באזורים אלה משפיעים על כל הגוף. בהקשר של אנדומטריוזיס הטיפול עשוי לסייע לשיפור איכות החיים והקלה על כאבים (בטן, גב, אגן ועוד), טיפול בסימפטומים שכיחים הנוגעים למערכת העיכול, השתן, המין ועוד, ליווי תהליכי פיריון וטיפול בזמן הריון, הקלה על אזור הסרעפת ומערכת הנשימה ולא פחות חשוב – הרגעת סטרס.
קנאביס רפואי
חולות אנדומטריוזיס רבות מדווחות על שיפור עצום באיכות החיים דרך השימוש בקנאביס רפואי. בין אם בעישון, אידוי או נטילת שמן – לטיפול בקנאביס יש סגולות רפואיות רבות, ואף מחקרים אשר הוכיחו יעילות בשיפור תסמינים של אנדומטריוזיס.
טיפול רגשי
טיפול נפשי הוא חשוב ביותר בהתמודדות עם מחלה כרונית. המצב הכרוני של כאב, התדרדרות פיזית, קשיי פוריות וכד' עלולים להעלות פחד, תסכול, חוסר אונים וכד'. מחלות כרוניות נמצאו כקשורות בעליה של מצבי חרדה ודיכאון. מתוך כך, טיפול נפשי או רגשי אשר מסייע בעיבוד התחושות וברכישת כלים וטכניקות לאיזון המצב הנפשי, הרגשי והפיזי חשובות מאוד.
Комментарии